SUROVINY NA 8 PORCÍ
2 cibule
2 červené papriky
půl palice česneku
1 kilo ml. hovězí
2 x 400g konzerva krájených/drcených rajčat
100-140g rajčatového protlaku
350g červené/kidney fazole (přes noc namočené, váha v suchém stavu)
2 lžíce sladké mleté papriky
3-4 lžíce římský kmín
1 lžička až lžíce sušených jalapeño papriček nebo chilli prášku dle chuti
1 lžíce majoránka
1 kostka hovězí bujon
4 kostky hořké čokolády
1 lžíce cukru
1 lžička pepře
sůl
olej
K SERVÍROVÁNÍ
pečivo
strouhaný cheddar
čerstvý koriandr
POSTUP
1- Cibuli, papriky, česnek nakrájet na kostičky
2- Cibuli na oleji osmahnout, až zesklovatí
Přidat papriky, česnek, mletou papriku, jalapeños, římský kmín a nechat pár minut na pánvi
3- Do toho hodit mleté maso, rozbít na malé kousky, šťávu co pustí slít bokem a maso nechat zhnědnout a okřupat (lepší na dvakrát, celé kilo se vám asi na pánev nevleze).
4- Všechno vč. šťávy z masa přidat do pomalého hrnce
Přidat fazole, rajčata, protlak, bujon
Zalít cca 350 ml vody a pustit pomalé vaření na cca 6 hodin podle vašeho pomalého hrnce. Každý vaří jinak a musíte si to vychytat ¯\_(ツ)_/¯
5- Cca 30 minut před koncem vaření přidejte majoránku (kdyby se přidala na začátku, po hodinách vaření by z její chuti nic nezbylo)
6- Na úplném konci přidejte pepř, čokoládu, vydatně dosolte a kyselost rajčat vykompenzujte cukrem.
7- Chilli je hotové v momentě, kdy jsou fazole máslově měkké a ostatní zelenina rozvařená
8- Servírujeme s čerstvým křupavým pečivem a ozdobené strouhaným cheddarem a čerstvým koriandrem
Poznámky:
Vody by nemělo být na začátku moc, jenom aby šel obsah hrnce míchat, ale určitě by neměla být vidět souvislá hladina. Zelenina dost vody pustí, z pomalého hrnce se voda neodpařuje a na konci byste měli polívku. Je lepší začít s málem a případně trochu vřící vody dolít v průběhu vaření.
Na konci vaření byste měli vidět souvislou hladinu husté šťávy, kterou ale chilli po promíchání vstřebá a pak chvíli trvá, než se hladina znovu vytvoří. Pokud se tekutina mícháním nevstřebává, dali jste moc vody.
Jestli chilli do této fáze dojde za 4 nebo 8 hodin záleží na tom, jestli pustíte pomalý hrnec na nižší nebo vyšší teplotu, jestli máte keramický nebo nerezový, kolik máte v jídle vody, jak dlouho jste předem máčeli fazole.
Fazole je potřeba předem namočit (aspoň 2 hodiny, nejlépe přes noc), jinak nezměknou.
Pokud nemáte čas, lze je místo máčení 10-15 minut předvařit v čisté vodě, aby měly náskok. Mají pak sice ošklivě scvrknutou slupku a pukají, ale aspoň se uvaří.