SUROVINY NA 4 PORCE
400g hovězí plece
2 libové klobásy
200g plátkové slaniny
3 malé papriky (červená, žlutá a zelená)
3 cibule
1,5 palice česneku
1l hovězího vývaru nebo 2 bujóny
brambory na kaši
oregano, paprika








POSTUP
1-Maso, klobásu, slaninu, papriku a cibuli nakrájejte na kusy. Česnek oloupejte na stroužky.
2- Do pekáče nachystejte bujón a můžete do něj na drobno nakrájet drobné odkrojky, které by se nehodily na špízy. Pekáč dejte předehřát do trouby na 180°C
3- Na jehly nebo špejle napíchejte na střídačku nakrájené suroviny.
4- Špízy vložte do předehřátého pekáče a posypejte solí, pepřem, oreganem a paprikou. Pak pekáč zakryjte a pečte 1 hodinu na 180°C.
5- Pekáč mírně poodkryjte aby se šťáva postupně redukovala a maso se začalo připékat a pečte další 1 hodinu. (pokud zakrýváte pekáč alobalem, udělejte do něj nožem pár děr).
6- Po dvou hodinách pečení pekáč vytáhněte, špízy otočte pomocí kleští a lžíce tak, aby se opekla i jejich spodní část, a vraťte do trouby na další hodinu, tentokrát na 160°C a bez poklopu.
7- Před čtvrtou a poslední hodinou pečení zopakujte otáčení špízů a sledujte zda se šťáva opravdu vyvařuje ale maso se nepřipaluje. Dle toho můžete upravit čas a teplotu. Mezitím si můžete připravit bramborovou kaši, která je k těmto štavnatým špízům naprosto ideální příloha.
TIP
Pokud vložíte cibule před krájením na 10 minut do mrazáku, nevydávají pak při krájení tolik aromatických silic a ušetříte si podrážděné oči.
Za recept na špízy, vděčím Anežce Mynářové, té nejlepší babičce na světě :).