SUROVINY NA 4 PORCE
500g mletého vepřového masa
300g salátu
2 balení těsta na knedlíčky (zmrazené)
3-4 Jarní cibulky
Pažitka
6 Stroužků Česneku
Kousek zázvoru
OMÁČKA K NAMÁČENÍ
Sojová omáčka
Rýžový ocet
Chilli vločky











POSTUP NÁPLŇ
1- Dejte 30 minut předem rozmrazit těsto na knedlíčky (seženete v mrazáku v asijských potravinách).
2- Jarní cibulku, pažitku a salát nakrájejte na velmi drobno, posypejte solí a promíchejte (aby zelenina změkla).
3- Do velké mísy vyklopte maso, rozmačkejte stroužky česneku a nastrouhejte na nejjemnějším struhadle zázvor.
4- Přidejte nakrájené suroviny, opepřete a pořádně smíchejte.
POSTUP BALENÍ
1- Nachystejte si rozmražené těsto na knedlíčky, malou misku s vodou, dřevěné prkno a mísu s náplní.
2- Oddělte z hromádky rozmraženého těsta jednu vrstvu a vložte ji do levé dlaně.
3- Nachystejte si kuličku z náplně a vložte ji doprostřed těsta.
4- Namočte si prst pravé ruky ve vodě a namočte jím horní okraj těsta (díky tomu se těsto slepí).
5- Přeložte v levé dlani těsto s náplní napůl a začněte balit okraje knedlíčku.
6- Levým palcem tlačte těsto vpravo dolů a mezi pravým palcem a pravým ukazováčkem chytněte těsto o 1cm dál a přeložte těsto směrem vlevo nahoru. Tím vám vznikne sklad na okraji.
7- Uzavřete takto knedlíček skládáním těsta na okrajích a položte na dřevěné prkno. Opakujte pro každý kus.
POSTUP SMAŽENÍ
1- Rozpalte plochou pánev na silném plameni a prskněte na ni minimum tuku.
2- Položte knedlíčky (s rozestupy) na pánev a nechte smažit naprudko 3 minuty bez poklice.
3- Nachystejte si do jedné ruky poklici a druhou zalejte knedlíčky cca 1dcl vody, hned přiklopte a duste dalších 5 minut.
4- Odklopte polici, nechejte odpařit zbytek vody.
5- Knedlíčky Gyoza nabírejte z vyschlé pánve na talíř.
PŘÍPRAVA OMÁČKY K NAMÁČENÍ
Do malé misky nalejte 20ml rýžového octa, 20ml sojové omáčky a podle přisypte půl lžičky chilli flakes.
TIP 1:
Zázvor oloupete nejlépe úplně standardní čajovou lžičkou.
TIP 2:
Porce knedlíčků, které nebudete hned jíst naskládejte na tác do mrazáku a po ztuhnutí přebalte do sáčků. Tam vydrží čekat na rychlé osmažení i pár měsíců.
TIP 3:
Asijské chilli flakes jsou hrubší a méně pálivější, než to co v Česku známe jako “chilli”. Pokud tyto vločky budete nahrazovat chilli kořením, zvolte menší množství. Omáčka na dipping by měla být jemně pikantní, ne pálivá.