Skořicové linecké

SUROVINY NA 40 KUSŮ CUKROVÍ

500g hladká mouka
250g másla
100g cukru moučka
3 žloutky
2 čajové lžičky skořice
1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
1 jahodová marmeláda

POSTUP

1- V hrnci rozpusťte máslo, sundejte z plotny a vmíchejte cukr, žloutky a koření.

2- Ve velké míse odměřte mouku, zalejte máslovou směsí a rukou pořádně promíchejte. Z těsta uplácejte kouli a nechejte odpočinout. Pokud se těsto drobí, můžete ho zvlhčit pár ml vody.

3- Část těsta rozválejte na ploše poprášené moukou. Při válení mouku občas přisypte aby se těsto netrhalo. Vykrájejte kolečka a vychystejte na plech.

4- Pečte v troubě předehřáté na 180°C, hotové kolečka slepujte marmeládou.

TIP

Hotové cukroví nasává vlhkost z marmelády a postupně tuhne. Je lepší ho podávat až druhý den.

 

Původní recept jsem ostudně ukradl na webovkách Apetitu a doladil podle sebe. Těsto tak chutí i texturou připomíná sušenky typu Esíčka.

Sousedi z Rakouského Linze by mě možná hnali za název Linecké, ale za tu spoustu Vánoc, kdy se po tomhle cukroví vždy zaprášilo jako po prvním, jsem si potvrdil, že špetka koření je lepší než hromada cukru.

Pošli recept