SUROVINY NA 4 PORCE
500 g kysané zelí s nálevem
200 g slanina
150 g ječné kroupy
2 lžíce sádla
3 lžíce mouky
1 kostka hovězí bujon
sůl
pepř
majoránka
vegeta
cukr (lze vynechat)
smetana
POSTUP
1. Překrojené zelí s nálevem, proprané kroupy, bujon a cca 600 ml vody
a) dáme na 15 minut na high pressure do Instantpotu + quick release
NEBO
b) povaříme na plotně, dokud zelí a kroupy nezměknou
2. Zatím na sádle pražíme kostky slaniny. Až začnou zlátnout, přidáme cibuli.
Až ta zesklovatí, zasypeme moukou a připravíme jíšku.
3. Vmícháme do hotových krup se zelím.
4. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou, vegetou a případně trochou cukru
5. Na mírném plameni ještě chvíli povaříme.
6. Nakonec přidáme smetanu.